TYPO3 v10 LTS beschikbaar – nieuwe functies, verbeterde prestaties en unieke gebruikerservaring standaard aan boord

De TYPO3-community heeft een nieuwe Long Term Support (LTS) -versie van het TYPO3 Content Management System uitgebracht, het op PHP gebaseerde web publicatieplatform wordt veel gebruikt in de zakelijke markt wereldwijd. De nieuwe versie wordt de komende zes jaar lang ondersteund.

Baar, Zwitserland, 21 april 2020
 

"Na meer dan 20 jaar TYPO3 ben ik erg blij dat we consequent het pad volgen dat we hebben gekozen en verder zijn gegaan. TYPO3 richt zich constant op de ontwikkeling van schaalbaar en betrouwbaar open source enterprise content management. Dit was ook de belangrijkste focus voor deze grote versie ', zegt Olivier Dobberkau, voorzitter van de TYPO3 Association. "Ik ben er trots op dat TYPO3 met zijn tiende LTS-versie veel mensen, bedrijven en organisaties de kans geeft om geweldige online projecten te realiseren."

Mathias Schreiber, algemeen directeur van TYPO3 GmbH, zegt het volgende over de nieuwe grote release: "De 10 is op de een of andere manier een magisch nummer en heeft altijd iets weg van een softwareversie verjaardag. TYPO3 v10 LTS is het beste CMS dat we ooit hebben uitgebracht. "

Nieuwe functionaliteiten die overtuigen

De nieuwe TYPO3 v10 LTS-release wordt geleverd met veel nieuwe functies, verbeterde prestaties en een unieke gebruikerservaring. De release bevat meer dan 120 nieuwe functies die het beheer van een moderne website eenvoudiger, beter compatibel en zelfs veiliger maken, en last but not least het dagelijkse werk met TYPO3 nog leuker. Het gebruik van robuuste en gevestigde standaarden en PHP-pakketten zorgt voor stabiele API's in de hele TYPO3-core. Hierdoor kunnen redacteuren, beheerders en ontwikkelaars van extensies profiteren van best practices. Maar ook integrators kunnen eenvoudig een geavanceerd en krachtig systeem configureren.

Dashboard

De grootste en waarschijnlijk de meest opwindende nieuwe functie waar reikhalzend naar werd uitgekeken, bereikte op tijd de TYPO3-core: dashboards!

Het dashboard biedt backend-gebruikers een snel overzicht van belangrijke systeeminformatie en statussen. In een oogopslag wordt informatie weergegeven in widgets en een breed scala aan mogelijkheden en stijlen is out-of-the-box beschikbaar. Sommige standaard widgets zijn opgenomen in de TYPO3-core, bijvoorbeeld de handleiding “Aan de slag”, het TYPO3-nieuws als RSS-feed en basisinformatie over de huidige TYPO3-instantie. Nog veel beter: ontwikkelaars kunnen een eigen widgets maken en backend-gebruikers kunnen niet alleen meerdere dashboards configureren en er gemakkelijk tussen schakelen, maar ook widgets toevoegen, verwijderen en zelfs naar hartelust herschikken.

Op HTML gebaseerde Templated-e-mails

Tot nu toe waren de systeem-e-mails van TYPO3 gewoon e-mails met platte tekst. Maar nu niet meer. De nieuwe hoofdversie ondersteunt mooi ogende, op sjablonen gebaseerde HTML en e-mails in platte tekst met behulp van de Fluid templating engine. Verschillende e-mails die door de TYPO3-core zijn gemaakt, gebruiken de nieuwe indeling: bijvoorbeeld de meldings-e-mail die kan worden geactiveerd als een gebruiker zich aanmeldt bij de backend, of de e-mail die naar de juiste gebruikers wordt verzonden wanneer een element zijn workspace stage verandert. Maar dit is niet alles: door de standaard Fluid-sjabloonbestanden te overschrijven, kunnen ontwikkelaars en integrators eigen aangepaste e-mailsjablonen implementeren. Stel je systeem-gegenereerde notificatie-e-mails in met individuele kleuren en merklogo.

Nieuwe Dependency Injection en Event Dispatcher

Het doel om robuuste en gevestigde standaarden en PHP-pakketten in de hele TYPO3-core te gebruiken, is ook duidelijk op andere gebieden van het allergrootste belang: namelijk "dependency injection" (DI). Deze techniek speelt een rol wanneer het ene object de afhankelijkheden van een ander object levert. PHP-objecten die geen status bevatten, worden services genoemd en zijn logisch ingekapseld in service containers. Door de Service Containers-architectuur van Symfony toe te passen, brengen we het beheer van dependencies en de dependency injection voor PHP-classes naar een nieuw niveau.

Event dispatcher: De 10e grote versie is de perfecte release om nieuwe, moderne technologieën te introduceren om elke TYPO3-ontwikkelaar enthousiast te maken. Hooks en het Signal / Slot-concept is een van TYPO3's superkrachten. Dit maakt het mogelijk om de corefunctionaliteit uit te breiden door een signaal uit te zenden en andere componenten te informeren over een specifieke gebeurtenis. Extensie-ontwikkelaars houden van deze technologie, we hebben het meteen ook naar een hoger niveau getild. Alle bestaande Signals / Slots van de TYPO3-core zijn gemigreerd naar PSR-14-events.

Verbeterde privacy en -beveiliging voor gebruikers

Elke verbetering die de beveiliging van een website verbetert en de privacy van zijn gebruikers beschermt, is belangrijk, ongeacht of de wijziging groot of klein is. TYPO3 ondersteunt nu SameSite-cookies om de privacy van gebruikers te verbeteren. Alle externe links die door TypoLink worden verwerkt, hebben voortaan standaard het tagkenmerk rel = "noopener noreferrer". Hiermee wordt nog een aanvullend klein gat in de beveiliging dichtgemaakt. Over beveiliging gesproken: dit onderwerp heeft altijd de nadruk in TYPO3; alle wachtwoorden kunnen worden versleuteld met behulp van cryptografische versleutelingen en industrie standaard algoritmen, zoals Argon2i en PBKDF2. TYPO3 staat als een huis!

Gebruikersbeheer in backend eenvoudiger gemaakt

Backend-gebruikersaccounts zijn zonder twijfel een van de belangrijkste datasets in een TYPO3-systeem. Het beheren van gebruikersaccounts, inclusief de gegevens en machtigingen van gebruikers, is niet eenvoudig als u geen duidelijk en goed samengesteld overzicht van de gegevens heeft. De backend-gebruikersmodule biedt nu een nieuwe detailweergave voor TYPO3-beheerders. Het toont de basis gebruikersgegevens zoals echte naam, e-mailadres en start / stop-datum bovenaan, en alle groepen, subgroepen, permissies, DB- en bestand-mounts, toegestane paginatypen, lees- / schrijftoegang tot tabellen, etc. hieronder . Het beheren van backend-gebruikers was nog nooit zo eenvoudig en duidelijk.

Geen gebroken links meer met de Link Validator

Geconfigureerd als een Scheduler-task is TYPO3's Link Validator bedoeld om gebroken links door het hele systeem te detecteren. Deze onmisbare functie is verder uitgebreid en ondersteunt nu pagina's, bestanden en zelfs externe links. Externe links kunnen nu ook direct worden gevalideerd. Een mooie out-of-the-box SEO functionaliteit, cruciaal voor de vindbaarheid van je website. 

Nog eenvoudiger: aan de slag met TYPO3

Een geweldige gebruikerservaring in TYPO3 komt mede door de kant-en-klare mogelijkheden, maar het hangt ook af van hoe goed de site en aangepaste extensies zijn ingesteld met gebruiksgemak in het achterhoofd. Met de 10e LTS-hoofdversie is het starten met TYPO3 nog eenvoudiger geworden. De beproefde pagina boomstructuur, die doet denken aan de klassieke Windows Verkenner, wordt nog steeds gebruikt in de backend om websites en de bijbehorende inhoud op een moderne en gestructureerde manier te beheren en te onderhouden. Vanaf het begin klikken integrators door gebruikersinterfaces voor site-brede configuratie, meertalige setup, veilige toegangscontrole, workplaces en alle interne onderdelen die worden beheerd in het admin-gebied. Elke dag navigeren editors door het admin-panel, creëren nieuwe inhoud en beheren bestanden. De site handling, die het mogelijk maakt om de basisconfiguratie voor nieuwe websites in te stellen - inclusief multi-site en meertaligheid - volledig via de gebruikersinterface in de backend uit te voeren, is verder uitgebreid en gestabiliseerd. Hierdoor kunnen met name TYPO3-nieuwkomers uit een bedrijfsomgeving heel gemakkelijk aan de slag en vanaf de eerste klik vertrouwd raken met het systeem.

Onderhoud en ondersteuning gedurende zes jaar

De 10e LTS major-versie van TYPO3 wordt ook zes jaar lang ondersteund. De eerste drie jaar gratis door de TYPO3-community - 1,5 jaar volledig regulier onderhoud plus nog eens 1,5 jaar prioriteitsfixatie (beveiligingsfixes en essentiële updates). De betaalde Extended Long Term Support (ELTS) is beschikbaar tot 20 april 2026. Ongekend in de open-source wereld!

Product informatie

Meer informatie over TYPO3 is te vinden op typo3.org. Daar kun je ook de laatste versie downloaden. Voor TYPO3 gerelateerde dienstverlening kan je de lijst met commerciële partners bekijken op de website van het TYPO3 bedrijf op typo3.com.  Bij deze partners kunt u tevens terecht voor een betaalde uitbreiding van de Lange Termijn Support (ELTS) voor oude versies.

Over de TYPO3 associatie en TYPO3 GmbH

De TYPO3 associatie coördineert en bekostigd de lange-termijn ontwikkeling van TYPO3 CMS. Het is een non-profit organisatie die gratis software uitbrengt. De TYPO3 associatie is in november 2004 opgericht door de leden van de TYPO3 gemeenschap. Het hoofdkantoor is gevestigd in Baar, Zwitserland. De TYPO3 associatie is volledig onafhankelijke organisatie. Meer informatie over de leden, doelstellingen en de sponsor mogelijkheden zijn te vinden op typo3.org/project/association/

TYPO3 GmbH is opgericht door de TYPO3 associatie om ondersteunende diensten aan te bieden en de ontwikkeling van het TYPO3 CMS te coördineren. Meer informatie over het TYPO3 bedrijf kan worden gevonden op typo3.com.

In Other Languages

Press Enquiries

For TYPO3 CMS / TYPO3 Company

Marco Tiel
Phone: +49 211 205436-46
Mail: press(at)typo3.com

TYPO3 GmbH
Emanuel-Leutze-Str. 11
40547 Düsseldorf
Germany

Phone: +49 211 205436-0
Web: www.typo3.com

For TYPO3 Association

mathias.bolt.lesniak(at)typo3.org
(only for press related topics)

TYPO3 Association - Press Office
Mathias Bolt Lesniak
Sihlbruggstrasse 105
CH-6340 Baar
Switzerland

Start Spreading the News

Please feel free to send a copy of the press release to your local media. Just ensure you do not spam. Make it clear that you are not an official representative of the TYPO3 Association or Company, but that you are an agency or individual using TYPO3.

Help Translate! TYPO3's growth is supported by an international community of volunteers. By helping translate our communication into new languages, you help make the CMS available in new areas. Small and large contributions are welcome. Join the Content Group