TYPO3 v10 LTS er her – med nye funksjoner, bedre ytelse og unik brukeropplevelse

En ny Long Term Support-versjon (LTS) av TYPO3 CMS er her. Det PHP-baserte publiseringssystemet er rettet mot profesjonelle brukere og er spesielt populært i det internasjonale bedriftsmarkedet. Den nye versjonen vil støttes i hele seks år.

Baar, Sveits, 21. april 2020
 

«Etter mer enn 20 år med TYPO3 gleder det meg at vi konsekvent følger veien vi har valgt. TYPO3 har også i denne versjonen fokusert å utvikle en pålitelig og skalerbar publiseringsplattform med åpen kildekode,» sier Olivier Dobberkau, styreleder i foreningen TYPO3 Association. «Jeg er stolt over at TYPO3s tiende LTS-versjon vil gjøre det mulig for enda flere bedrifter og organisasjoner å virkeliggjøre fantastiske nettbaserte prosjekter.»

Mathias Schreiber, daglig leder i selskapet i selskapet TYPO3 GmbH, sier følgende om den nye versjonen: «10-eren er på mange måter et magisk nummer som har noe av et jubileum ved seg. TYPO3 v10 LTS er den beste CMS-en vi noen gang har laget.»

Nye funksjoner som overbeviser

Den nye versjonen av TYPO3 CMS kommer med mange nye funksjoner, men også bedre ytelse og brukeropplevelse. Til sammen er det mer enn 120 nye funksjoner, som gjør et moderne nettsted lettere å administrere, mer kompatibelt og enda sikrere enn før. Ikke minst er det daglige arbeidet med TYPO3 gjort enda hyggeligere. Robuste, etablerte standarder og PHP-pakker gir stabile APIer i hele systemet. Dette gjør det mulig for redaktører, administratorer og utviklere av tilleggsfunksjoner å dra nytte av best practice-løsninger, og sette opp sofistikerte og kraftige nettløsninger på en enkel måte.

Dashboard

Den største og mest spennende funksjonen i TYPO3 v10 er Dashboards. Et dashboard gir backend-brukere et raskt overblikk over viktig status- og systeminformasjon gjennom små moduler (widgets). En lang rekke slike er tilgjengelige når TYPO3 installeres, men utviklere kan lage nye moduler og redaktørbrukere kan legge til og konfigurere modulene slik at de gir den informasjonen de trenger.

HTML-baserte e-postmaler

I tidligere versjoner har TYPO3s system-e-poster bare vært ren tekst, men slik er det  ikke nå lenger: TYPO3 v10 støtter pene mal-baserte e-postmeldinger basert på malmotoren Fluid. Flere deler av TYPO3 bruker det nye formatet, for eksempel varslet som kan sendes ut hvis en bruker logger inn i backend eller e-posten som sendes ut når et element i et arbeidsområde, endrer status. Utviklere og integratører kan tilpasse e-postmalene, for eksempel slik at systemgenererte varsler sendes med riktige farger og logo.

Ny dependency injection og event dispatcher

Bruken av etablerte, robuste standarder og PHP-pakker i hele TYPO3 er også tydelig i et annet viktig område: «dependency injection» (DI). Denne teknikken har vært støttet lenge og brukes når et objekt i koden er avhengig av et annet. TYPO3 versjon 10 tar dette til et nytt nivå ved å ta i bruk Symfonys Service Containers-arkitektur.

Event dispatcher: En ny LTS-versjon er det perfekte tidspunktet å introdusere nye og moderne teknologier. Hooks og signal/slot-konseptet er en av TYPO3s superkrefter. De gjør det mulig å utvide funksjonaliteten ved å sende ut et signal og gi andre komponenter beskjed om en hendelse i programvaren. Utviklere elsker denne teknologien, men vi har hevet den til et nytt nivå: Den eksisterende signal/slot-arkitekturen er nå blitt kompatibel med PHP-anbefalingen PSR-14 Events.

Forbedret personvern og sikkerhet

Alle forbedringer som styrker sikkerheten på et nettsted og som beskytter personvernet til brukerne er viktig, uansett om endringen er stor eller liten. TYPO3 støtter nå SameSite-informasjonskapsler for å bedre personvernet. Eksterne lenker som behandles av TYPO3s interne TypoLink-funksjon får fra nå av også attributtet rel="noopener noreferrer" som standard. Dette gjør lenkene enda sikrere. Sikkerhet er alltid vektlagt i TYPO3: Alle passord krypteres med kryptografisk salt og profesjonelle algoritmer, slik som Argon2i og PBKDF2.

Enklere brukeradministrasjon i backend

Backend-brukere er noen av de viktigste dataene i en TYPO3-installasjon. Har du et klart overblikk og godt organiserte data, er det lett å administrere brukerinformasjon. Modulen for administrasjon av backend-brukere har nå en detaljvisning for administratorer. Den gir rask tilgang til grunnleggende informasjon om brukeren, slik som fullt navn, e-postadresse og start-/stopp-dato, samt medlemskap i grupper og  tilgangsrettigheter, m.m. Det har aldri vært lettere å administrere backend-brukere.

Lenkevalidering: Slutt på lenker som ikke fungerer

Konfigurert som en repeterende handling i TYPO3s Scheduler kan linkvalidereren oppdage lenker som har sluttet å fungere i hele installasjonen. Denne uunnværlige funksjonen er blitt utvidet, og støtter nå både sider, filer og eksterne lenker. Nå kan eksterne lenker også valideres mens man redigerer.

Enda lettere for TYPO3-begynnere

Den gode brukeropplevelsen i TYPO3 er en viktig del av de inkluderte funksjonene, men den avhenger også av hvor godt nettstedene er konfigurert og brukeropplevelsen i installerte utvidelser. Med denne LTS-versjonen er det blitt enda lettere å begynne å bruke TYPO3. Det velprøvde sidetreet, som minner om det klassiske Window Explorer-grensesnittet, gjør det enkelt å administrere og vedlikeholde nettsteder og tilhørende innhold på en strukturert måte. Flerspråklighet, sikker tilgangskontroll, arbeidsområder, o.s.v., konfigureres gjennom tydelige adminsitrasjonsgrensesnitt. Dette gjør det enklere for nykommere å gjøre seg kjent med de tekniske sidene av TYPO3 fra første klikk.

Brukerstøtte og oppdateringer i seks år

TYPO3 versjon 10 LTS vil støttes i hele seks år. De første tre årene leveres gratis av utviklerne av CMS-systemet (1,5 år med retting av feil pluss 1,5 år med sikkerhetsoppdateringer). Deretter vil en Extended Long Term Support-plan (ELTS) være mulig å kjøpe fra TYPO3 GmbH frem til 20. april 2026.

Generell produktinformasjon

Du kan laste ned og finne mer informasjon om TYPO3 på typo3.org. For tilknyttede tjenester kan du besøke TYPO3-selskapets kommersielle partnerliste på typo3.com. Der finnes det også informasjon om det betalte Extended Long Term Support-programmet (ELTS), hvor forlenget støtte for eldre TYPO3 LTS-versjoner kan kjøpes.

Om TYPO3 Association og TYPO3 GmbH

Foreningen TYPO3 Association er en ideell forening som koordinerer og finansierer den langsiktige utviklingen av TYPO3 CMS som gratis programvare. TYPO3 Association er en forening basert på sveitsisk lov. Den ble grunnlagt av TYPO3-miljøet i november 2004 og har hovedsete i Baar, ZG, Sveits. TYPO3-foreningen er politisk og religiøst nøytral. Mer informasjon om medlemmer, mål og finansieringsmulighet finnes på: typo3.org/project/association/

TYPO3 GmbH er et selskap grunnlagt av TYPO3-foreningen for å tilby støttetjenester og for å håndtere utviklingen av programvaren TYPO3 CMS. Mer om TYPO3-selskapet finnes på typo3.com.

In Other Languages

Press Enquiries

For TYPO3 CMS / TYPO3 Company

Marco Tiel
Phone: +49 211 205436-46
Mail: press(at)typo3.com

TYPO3 GmbH
Emanuel-Leutze-Str. 11
40547 Düsseldorf
Germany

Phone: +49 211 205436-0
Web: www.typo3.com

For TYPO3 Association

mathias.bolt.lesniak(at)typo3.org
(only for press related topics)

TYPO3 Association - Press Office
Mathias Bolt Lesniak
Sihlbruggstrasse 105
CH-6340 Baar
Switzerland

Start Spreading the News

Please feel free to send a copy of the press release to your local media. Just ensure you do not spam. Make it clear that you are not an official representative of the TYPO3 Association or Company, but that you are an agency or individual using TYPO3.

Help Translate! TYPO3's growth is supported by an international community of volunteers. By helping translate our communication into new languages, you help make the CMS available in new areas. Small and large contributions are welcome. Join the Content Group