TYPO3 instantie doorstaat BITV-test en behaalt WCAG 2.1-standaard

TYPO3 Bootstrap Pakket (frontend thema) officieel toegankelijk

Het TYPO3-project kondigt met trots aan een mijlpaal op het gebied van ontwikkeling te hebben gehaald: het Bootstrap Package van TYPO3 (frontend theme) is na de test door keuringsinstantie BIK officieel barrièrevrij en behaalt daarmee de internationale standaard WCAG 2.1 en de norm EN 301 549. De TYPO3-gemeenschap heeft in nauwe samenwerking met CPS vooraf gezorgd dat alles conform de eisen was.

Berlijn/Düsseldorf, Duitsland – 29 augustus 2023

TYPO3 heeft met het Introduction Package en het frontend theme de conformiteitstest op barrièrevrijheid van keuringsinstantie BIK met succes doorstaan. Het TYPO3 contentmanagementsysteem (CMS) heeft met het BIK-BITV-keurmerk een mijlpaal op het gebied van digitale toegankelijkheid bereikt en het Bootstrap Package T evenals de aanpassingen in de backend van TYPO3 duurzaam verbeterd. De internationale eisen van WCAG 2.1 en EN 301 549 worden per land geïmplementeerd. In Duitsland is de BITV- en WCAG-conformiteitstest gebaseerd op een gemeenschappelijke procedure. 

Toegang tot digitale content aanzienlijk verbeterd

Het Bootstrap Package van TYPO3 biedt een uitgebreid geconfigureerd frontend theme voor TYPO3 dat is gebaseerd op het Bootstrap CSS Framework. Al eerder konden ondersteunende technologieën als brailleapparaten, schermvergrotingen, voorleessoftware en spraakbesturingsfuncties worden geïmplementeerd. Het gecertificeerde Bootstrap Package fungeert hierbij als handleiding voor de gebruiker om de digitale toegankelijkheid effectief te kunnen implementeren. Dit verbetert de toegang tot de digitale content enorm en vergemakkelijkt het gebruik ervan voor mensen met een beperking. 

Naast gebruiksvriendelijkheid, responsief design, veiligheid, prestatie en SEO is digitale toegankelijkheid een kwaliteitskenmerk dat bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van TYPO3. "Echte toegankelijkheid staat of valt met de content van de website die elke dag opnieuw door redacteuren en editors barrièrevrij moet worden vormgegeven", aldus Daniel Fau, CEO van TYPO3 GmbH. "Het keurmerk van de keuringsinstantie is een bekroning van ons complete CMS, het ecosysteem ervan en de betrokken dienstverleners en ontwikkelaars die dit succes mede mogelijk hebben gemaakt. Onze visie is dat websites die met TYPO3 zijn gebouwd voor iedereen toegankelijk zijn en dat door de barrièrevrijheid een inclusieve online wereld wordt gecreëerd."

Richtlijn (EU) 2019/882 vanaf juni 2025 in nationale wetgeving omzetten

Het balletje ging rollen door het onderzoek van een studente van de Technische Hogeschool Brandenburg. Ze onderwierp tien frontendpagina's van het Introduction Package van TYPO3 (een demoversie van TYPO3 op basis van het EXT:bootstrap_package, v14) aan een BIK-BITV-zelftest en liet de aanwezige barrières zien. Het bedrijf CPS dat via een onderwijsopdracht met de hogeschool was verbonden, nam vervolgens het initiatief om de barrières van de Introduction Package weg te nemen. Het team Accessibility van CPS heeft het Introduction Package van TYPO3 volledig getest op digitale toegankelijkheid en heeft alle aanwezige barrières opgesomd. Samen met de TYPO3-gemeenschap heeft het bedrijf in juni 2023 in het kader van een vierdaagse code-sprint alles weggewerkt. Aan het einde van testperiode van drie weken heeft de keuringsinstantie BIK het keurmerk toegekend.

TYPO3 wordt in Europa vooral veel gebruikt in de publieke sector. Zowel deze sector als de commerciële sector heeft de verplichting om digitaal toegankelijke websites zonder barrières ter beschikking te stellen. De EU-richtlijn (EU) 2019/882 onderstreept de noodzaak om uiterlijk in 2025 aan de WCAG-2.1-richtlijnen te voldoen om een inclusieve online ervaring te waarborgen. Naleving is niet alleen wettelijk verplicht, maar zorgt ook dat de online wereld beter toegankelijk is. Exploitanten van websites moeten dan ook regelmatig conformiteitstests uitvoeren om te zorgen dat het gebruik barrièrevrij is.

Downloads en links naar andere sites

Over TYPO3

TYPO3 CMS

TYPO3 is een opensource-contentmanagementsysteem (CMS) voor bedrijven. Op typo3.org kunt u meer informatie over TYPO3 vinden en downloaden.

TYPO3 Association

De TYPO3 associatie is een Zwitserse vereniging zonder winstoogmerk die in november 2004 is opgericht door de leden van de TYPO3-gemeenschap en biedt software die gratis toegankelijk is voor het publiek. TYPO3 is gevestigd in Baar ZG (Zwitserland). De TYPO3 associatie is onpartijdig en niet-confessioneel. De associatie heeft ongeveer 1000 leden en coördineert en financiert de langetermijnontwikkeling van TYPO3 CMS. De associatie is eigenaar van het handelsmerk TYPO3. Bekijk voor meer info typo3.org/project/association.   

TYPO3 GmbH

TYPO3 GmbH is een dienstverlenend bedrijf dat is opgericht door de TYPO3 associatie om ondersteunende diensten te verlenen en om de TYPO3 CMS-software te ontwikkelen. Bekijk typo3.com/typo3-gmbh voor meer informatie over het bedrijf TYPO3.

In Other Languages

Press Enquiries

Luana Valentini
Phone: +49 211 205436-46
Mail: media(at)typo3.com

TYPO3 GmbH
Emanuel-Leutze-Str. 11
40547 Düsseldorf
Germany

Phone: +49 211 205436-0
Web: www.typo3.com

Start Spreading the News

Please feel free to send a copy of the press release to your local media. Just ensure you do not spam. Make it clear that you are not an official representative of the TYPO3 Association or TYPO3 Company, but that you are an agency or individual using TYPO3.

Help Translate! TYPO3's growth is supported by an international community of volunteers. By helping translate our communication into new languages, you help make the CMS available in new areas. Small and large contributions are welcome. Join the Content Group